Waarom PPG Coatings al zijn trucks door bestelwagens vervangt

lichtste-gekoelde-laadbak

PPG Coatings heeft een nieuw wagenpark. Het leasecontract van de zwaardere vrachtwagens liep af. De verfmerken Sigma Coatings en Histor zullen vanaf nu met kleine bestelwagens naar de klant worden gebracht. “Die kleine busjes zijn flexibeler, makkelijker inzetbaar en halen onze CO2-uitstoot naar beneden”, vertelt Marc Vansteelant, commercieel directeur PPG Coatings België.

TRANSPORT Management: Sigma Coatings levert zijn verf binnenkort met Opel Movano bestelwagens. Waarom kiezen jullie voor bestelwagens in plaats van de vrachtwagens?

Marc Vansteelant: “De markt verandert. Wij moeten op heel veel moeilijk bereikbare plaatsen leveren. Magazijnen die ver van de straatkant liggen, kleine portieken en poorten die we binnen moeten rijden. Grote vrachtwagens vormen dan dikwijls een probleem. Met de busjes kunnen we veel vlotter tot aan het magazijn rijden en veiliger leveren. Ze zijn makkelijker inzetbaar in moeilijk te beleveren locaties.”

TM: Kleinere bestelwagens zijn ook niet onderhevig aan de kilometerheffing. Heeft dat een rol gespeeld?

“Nee, dat heeft onze besluitvorming niet beïnvloed. De busjes stonden al even op de planning. Het hoofddoel was om de CO2-uitstoot naar beneden te halen en zo te besparen. Die grote trucks stoten toch wel wat uit, zeker op korte afstanden met veel stoppen en aanzetten. De Opel Movano heeft een CO2-uitstoot van 214gr/km en een verbruik van 8,1 liter/km, daarmee halen we onze ecologische voetafdruk serieus naar beneden. Eigenlijk slaan we zo een paar vliegen in een klap. Flexibeler en makkelijker leveren, minder CO2-uitstoot én minder vereisten op vlak van rijbewijs. Als een chauffeur nu ziek wordt of met vakantie is, kan een van onze andere medewerkers met het busje rijden. We stellen in België een honderdvijftigtal mensen tewerk.”

TM: Hoeveel bestelwagens zullen de producten nu beleveren?

“Negen busjes zullen negen vrachtwagens vervangen. We zijn dus niet geminderd in voertuigen. PPG Coatings heeft twintig service centra in België, van waar de klanten worden beleverd met deze busjes – waar het toelaatbaar is. In een tweetal regio’s, Brussel en Hasselt en omgeving, zetten we nog trucks in omdat de volumes en hoeveelheden groter zijn. Het is te gek om klanten drie keer per dag te beleveren met een busje. Maar om een idee te geven, ongeveer de helft van de omzet van PPG Coatings zal vanaf nu beleverd worden met de busjes.”